Curatarea bordului este o misiune destul de dificila daca nu ai mai incercat pana acum sa faci o igienizare mai profunda a acestei zone. Cu multe imbinari si combinatii de materiale, bordul auto este o piesa extrem de folosita a masinii, care acumuleaza multe impuritati. Daca nu sunt indepartate regulat, acestea se impregneaza in suprafete si devin greu de curatat. 

In continuare, vei descoperi secretele folosite de profesionistii in detailing auto pentru a curata atat pentru bordul din piele, cat si pe cel din plastic si vinilin.

1. Curatarea bordului auto din piele

Interiorul din piele este destul de dificil de intretinut, mai ales pentru ca necesita o curatare regulata si o protectie suplimentara impotriva apei si soarelui. Insa, dintre toate piesele masinii tale, bordul este cel mai expus si la murdarie si la razele solare. De aceea, el trebuie ingrijit mai des decat restul tapiteriei.

Pentru inceput, vei avea nevoie de cateva lavete din microfibra. Acestea sunt cele mai potrivite pentru a curata bordul auto, indiferent daca acesta contine elemente din metal, sticla sau plastic.

Alaturi de lavete, vei avea nevoie de o solutie speciala pentru intretinerea pielii auto, ce are o consistenta de crema, pentru a hidrata in profunzime materialul si a preveni formarea crapaturilor. In plus, unele dintre ele ofera si protective UV, pentru a respinge razele solare, atat de daunatoare pentru interiorul din piele al masinii tale. In acest caz, este bine sa eviti curatarea zonelor cu sticla ale bordului, pentru ca textura cremoasa poate lasa urma vizibile pe ecrane.

Daca iti doresti o solutie completa de ingrijire a automobilului acasa, poti opta pentru un kit de detailing, ce iti va oferi tot ce ai nevoie pentru a curata elementele ce nu beneficiaza de atentia cuvenita in spalatoriile clasice, cum ar fi jantele, fantele de aer conditionat si, nu in ultimul rand, bordul. In plus, in functie de set, poti primi lavete, sampon pentru anvelope, un polish sau ceara pentru a reimprospata aspectul vopselei. Totul depinde de nevoile masinii tale.

In final, dupa o curatare temeinica a bordului, este la fel de important sa intretii suprafetele. Pentru a evita petele, poti tine in portbagaj un pachet de servetele special concepute pentru curatarea tapiteriei din piele, pe care sa le folosesti rapid la nevoie. 

In plus, evita stropirea cu apa a bordului si expunerea prelungita la soare. Poti achizitiona parasolare, atat pentru parbriz, cat si pentru geamurile laterale, ce iti vor proteja atat bordul, cat si tapiteria.

2. Curatarea bordului auto din plastic

Cel mai frecvent material folosit la fabricarea bordurilor auto este plasticul. In diferite texturi si modele, acesta este foarte flexibil si usor. Rolul lui nu este doar estetic, ci si practic, pentru ca in bord se afla cele mai multe airbag-uri, iar in caz de accident, ele au nevoie sa se desprinda usor. Plasticul favorizeaza acest lucru, de aceea, chiar si masinile de lux au astfel de elemente.

Insa, de multe ori, aceste piese din plastic sunt combinate cu elemente din metal, vinilin sau sticla, facand curatarea destul de dificila, mai ales daca iti doresti sa folosesti cate o substanta pentru fiecare tip de suprafata.

Daca iti doresti totusi o curatare rapida, exista varianta de a achizitiona o solutie multi-purpose de intretinere pentru plastic si bord, cu o formula sigura, ce nu lasa pete si poate fi folosita pe orice tip de suprafata: plastic, vinilin, cauciuc, piele sau metal. De asemenea, multe din aceste substante ofera protectie UV. Avantajul este ca le poti folosi si pentru alte elemente ale masinii, cum ar fi covorasele auto sau suportul de plastic din portbagaj.

La final, nu uita de intretinerea aerului conditionat. Folosind un  spray de igienizare, poti dezinfecta intregul circuit si poti reimprospata aerul din habitaclu. Vei elimina astfel riscul dezvoltarii bacteriilor in instalatie, atat de periculoase pentru sanatatea ta si a pasagerilor tai.

 In concluzie, curatarea bordului nu este o misiune atat de grea daca ai tot ce iti trebuie si un strop de rabdare. Rezultatul va fi pe masura efortului, iar senzatia de masina noua nu va intarzia sa apara!

Sursa foto: shutterstock.com

(Visited 5.436 times, 3 visits today)