Pentru a efectua un polish de calitate, ai nevoie atat de instrumente, cat si de solutii profesionale, astfel incat rezultatele sa fie uimitoare. Chiar daca exista centre specializate in detailing auto, procesul de aplicare este destul de usor. Daca stii tehnicile potrivite, o poti face chiar tu, acasa.

In acest articol vei descoperi cum sa faci un polish corect masinii tale si ce produse poti folosi, astfel incat stratul de vopsea sa fie protejat si sa economisesti timp si bani cu intretinerea masinii.

1. Ce inseamna polish-ul auto

Polish-ul auto sau lustruirea masinii inseamna aplicarea unor substante special concepute pentru a netezi zgarieturile fine si imperfectiunile ce pot aparea in timp, pe stratul de vopsea. Folosind o formula chimica usor abraziva, acest proces va face ca vopseaua sa arate ca noua, atunci cand este aplicat corect.

Diferenta dintre polisharea masinii si aplicarea de ceara este ca polish-ul nu trebuie utilizat frecvent, ci doar atunci cand doresti sa indepartezi imperfectiunile vopselei si sa redai luciul. In schimb, ceara este folosita pentru a mentine acest efect si a preveni ca razele UV sa deterioreze stratul de vopsea. 

Daca polish-ul se recomanda a fi facut o data pe an, ceara se poate aplica chiar si dupa fiecare spalare a masinii.

1.1. Polisharea auto profesionala

Daca apelezi la un centru specializat de detailing auto, vei fi surprins, in primul rand, de preturile care nu sunt tocmai mici pentru aceste servicii, insa rezultatele sunt impresionante. Pasionatii de perfectiune aleg aceste servicii pentru a reda stralucirea masinilor lor.

Pe scurt, pasii urmati intr-un proces de polish auto profesional sunt:

  1. Degresarea suprafetelor ce vor fi polisate;
  2. Curatarea suprafetelor cu solutii profesionale de spalare;
  3. Uscarea completa a suprafetei exterioare;
  4. Masurarea grosimii stratului de vopsea;
  5. Acoperirea elementelor din plastic si metal (balamale, protectii etc.);
  6. Corectia stratului de lac prin pasii multipli de polisare;
  7. Spalarea completa cu spuma;
  8. Uscarea completa;
  9. Aplicarea tratamentului cu glaze;
  10. Aplicarea stratului de ceara sigilant pentru lac.

Insa nu doar aspectul este important. In continuare, vei descoperi si care sunt beneficiile practice ale unui polish auto de calitate.

1.2. Beneficiile polish-ului auto

Cele mai importante beneficii ale unui polish auto sunt:

  • Corectezi defectele de vopsea. Majoritatea masinilor au mici defecte in vopsea, fie ca sunt linii, fie o acoperire inegala sau urme. Vestea buna este ca o lustruire buna poate ajuta la eliminarea acestor imperfectiuni. Proprietatile abrazive ale unui polish chiar imbunatatesc vopseaua si fac ca suprafata sa para neteda;
  • Ascunzi petele. Uneori, masinile au pete incapatanate in vopsea, care nu dispar la spalare. Chiar daca o lustruire nu va elimina aceste pete, o polisare completa le va face mai greu de vazut;
  •  Elimini zgarieturile. Prin polish, poti indeparta zgarieturile mici, putin adanci. Substanta folosita poate umple aceste imperfectiuni, daca sunt suficient de mici, ceea ce face ca vopseaua, per ansambu, sa arate mult mai bine;
  • Redai stralucirea vopselei. Proprietatile de lustruire, umplere si netezire ale polish-ului auto pot ajuta chiar si vopseaua masinii. Procesul de lustruire lasa, de asemenea, un plus de luciu – masina devenind ca noua. Adauga un strat de ceara dupa polish, pentru a pastra totul „sigilat”, aceasta ramanand pe material pentru o perioada de timp, ajutand aspectul pe termen mediu;
  • Prelungesti viata vopselei. Polish-ul auto mentine si prelungeste durata de viata a vopselei, indepartand murdaria incrustata in vopsea, care nu poate fi eliminata prin spalarea clasica. De asemenea, polisarea masinii indeparteaza vopseaua oxidata si ajuta la reconditionarea ei, facand-o mai rezistenta la fisurare, uscare si decojire;
  •  Reduci frecventa spalarii auto. Daca iti lustruiesti si aplici ceara pe masina in mod regulat, poti reduce numarul de spalari auto, deoarece murdaria va adera mai greu la vopsea, iar impuritatile vor putea fi eliminate printr-o stergere usoara;
  • Imbunatatesti valoarea de revanzare. O masina cu o vopsea lucioasa, bine intretinuta, poate obtine un pret mai bun decat una care nu a fost ingrijita corespunzator. Calitatea vopselei spune multe despre cat de bine a fost intretinuta.

2. Tehnici de polisare auto – cum poti face un polish masinii acasa

Atunci cand te-ai decis sa faci un polish auto acasa masinii tale, este bine sa te informezi cu privire la tehnicile corecte de efectuare a acestui proces, pentru a evita daunele permanente pe care le poti face vopselei.

In mod normal, orice masina are 3 straturi de vopsea si unul de lac, majoritatea imperfectiunilor ce pot fi remediate prin polish aflandu-se in cel de lac. Daca, totusi, zgarietura sau pata este adanca, afectand nu doar stratul de lac, ci si vopseaua, metodele de polishare auto nu vor fi suficiente pentru a repara acest defect.

Altfel spus, polish-ul auto ajuta la eliminiarea zgarieturilor, petelor si defectelor aparute in stratul superior de lac al vopselei masinii tale. Insa chiar si aici trebuie sa ai multa grija in procesul de lustruire, astfel incat sa nu elimini mai mult de 25% din stratul de lac, pentru a nu compromite rolul sau protector pentru vopsea.

2.1. Polisare auto manuala

Daca nu ai o zona foarte mare de lustruit, cel mai convenabil ar fi sa faci acest proces manual, pentru a evita investitia intr-o masina de polisat electrica. Poti lua doar buretii speciali si pasta abraziva. 

Este foarte important sa urmezi instructiunile producatului inscrise pe ambalaj pentru aplicarea solutiilor, pentru ca unele au nevoie de umezirea suprafetei de lucru, altele nu. 

Pentru unele produse, este necesar sa folosesti o cantitate generoasa de solutie, pentru altele, vor fi suficiente cateva picaturi.

Miscarile sunt si ele un factor ce contribuie la rezultatul final. Daca vei aplica unele circulare, in functie de nivelul de abrazivitate al solutiei de polish, va trebui sa reglezi forta de apasare pe burete. Riscurile exista: un polish agresiv poate deteriora iremediabil stratul de vopsea, care, in timp, se va matui si isi va schimba nuanta. Cu cat intri mai adanc cu polish-ul in stratul de lac, cu atat micsorezi puterea acestuia de protectie a vopselei.

Daca este prima data cand faci un polish, cel mai indicat este sa urmaresti un tutorial facut de profesionisti, pentru a invata miscarile si pasii de urmat.

2.2. Polisare auto electrica

Daca ai o zona mare de lustruit, cel mai indicat este sa folosesti o masina electrica de polish, ce te va ajuta sa mentii luciul impresionat pe caroserie. 

Poti incepe cu o masina simpla, cu miscari oscilatorii, destul de usor de manevrat, si poti trece, in timp, la un model hibrid, ce combina rotatia buretelui cu cea a aparatului, astfel incat rezultatele sa fie mult mai rapide si fara efectul de holograma.

Daca esti profesionist in domeniu, poti alege o masina de polish rotativa ce foloseste un motor electric puternic si un sistem cu ax, pentru a reda o miscare circulara in profunzime. Aceste masini sunt facute pentru a fi folosite, de obicei, in procesul de polisare dupa vopsire auto, in centrele de detailing sau vopsitorii, pentru ca au putere mare de a elimina urmele de smirghel si de a taia si nivela stratul de lac aplicat pe vopsea. Totusi, ele necesita o indemanare sporita si multa forta in brate, umeri si spate, pentru a o putea stapani.  

2.3. Eliminarea zgarieturilor de pe automobil

Atunci cand iti gasesti masina zgariata in parcare sau o scoti de la spalatorie si observi in lumina soarelui cum vopseaua arata ca o panza de paianjen, nu te poti gandi decat la o vopsitorie auto care sa te salveze.

Totusi, exista solutii pentru repararea acestor imperfectiuni, fara a apela la servicii de tinichigerie. In functie de profunzimea zgarieturilor, exista 3 categorii:

  • zgarieturi profunde, ce afecteaza stratul de vopsea inferior;
  • zgarieturi mici ce afecteaza stratul inferior de lac;
  • zgarieturi de suprafata, ce afecteaza doar stratul superior de lac.

In cazul zgarieturilor profunde, este adevarat ca doar un centru specializat de vopsitorie auto te poate sprijini pentru a le repara. Totusi, pentru zgarieturile medii si de suprafata, poti apela cu incredere la un kit de detailing auto pentru a le elimina. Acesta contine laveta de microfibra, o solutie de polish pentru zgarieturi, un taler cu burete, pentru a restaura vopseaua. Poti monta talerul cu burete pe o bormasina, pentru a replica miscarea circulara a unei masini speciale de polish. La final, este important sa aplici si un strat de ceara, pentru a sigila lacul si a conserva efectele obtinute pe termen indelungat. In plus, va proteja si impotriva murdariei obisnuite, praful si petele aderand mai greu la noua suprafata extrem de lucioasa.

In concluzie, polisarea zgarieturilor auto poate fi o solutie pentru a reda stralucirea vehiculului tau, daca acestea se afla doar pe suprafata lacului si daca masina este foarte bine curatata inainte de aplicare.

3. Materiale pentru polisare auto

Pentru a fi pregatit de o sedinta completa de polish auto, ai nevoie de mai multe produse profesionale.

1. Masini de polish

Daca doresti sa faci o polishare pe o suprafata mai mare a masinii, cel mai indicat este sa folosesti o masina rotativa de polish, pentru rezultate rapide si efort minim.

In functie de buget, masinile polish sunt extrem de diverse. Cu design ergonomic, control reglabil al vitezei de rotire, control electronic al cuplului pentru viteza constanta, maner pentru unghi, astfel incat sa ajunga si in locuri greu accesibile, acestea sunt o solutie foarte eficienta cand iti doresti sa termini treaba simplu si rapid.

2. Bureti polish

Nicio masina de polish nu poate functiona fara buretii de polish. Daca ai nevoie o lustruire mai in profunzime, ai zgarieturi adanci pe caroserie sau pete vechi in vopsea, este necesar sa folosesti un burete abraziv.

3. Solutii polish

Daca buretele si masina rotativa sunt necesare, cel mai important, de fapt, ramane pasta abraziva de polish, ce sprijina inlaturarea lacului oxidat, petelor de apa, zgarieturilor tip panza de paianjen create pe capota masinii de periile aspre de la spalatoriile auto clasice. 

Exista, de asemenea, si solutii hibrid bazate pe nanotehnologie, ce combina pasta abraziva de polish cu ceara. Particulele nano cu ceara patrund in adancime porii vopselei, efectul fiind un luciu ca de oglinda si o protectie de durata. Zgarieturile fine sunt nivelate, iar masina va straluci ca noua.

4. Sfaturi pentru protejarea vopselei

Nu este niciun secret ca vopseaua vehiculului tau are nevoie de protectie. Atunci cand masina este parcata in locuri publice descoperite, are nevoie de ingrijire recurenta. In continuare, vei descoperi cateva din actiunile pe care le poti face pentru a proteja mai bine vopseaua masinii tale.

1.       Parcheaza masina in locuri acoperite – in acest fel, o vei proteja de razele soarelui, precipitatii, excremente de pasari, care sunt extrem de daunatoare vopselei;

2.       Alege cu grija spalatoria auto – unele spalatorii folosesc perii, altele carpe. Niciuna dintre aceste variante nu este mai buna sau mai rea, ci important este procesul. Inainte de a alege locul unde vei merge regulat, fa o vizita de verificare si observa procesul de spalare pentru alte masini. Daca periile sunt tocite si nu sunt folosite corespunzator sau carpele nu sunt bine curatate, ambele variante pot distruge stratul protector de lac al vopselei si, in timp, luciul masinii va disparea;

3.       Spala-ti singur masina – ca un adevarat pasionat, ofera multa grija acestui proces si mai ales, foloseste produse profesionale, lavete din microfibra, buretii speciali. In acest fel, vei stii sigur ca vopseaua este protejata timp indelungat. Lipsa ingrijiri regulate este cea mai frecventa eroare pe care o fac proprietarii de masini. Daca vopseaua auto este ingrijita corespunzator, va fi, de asemenea, mai rezistenta la factorii externi de mediu. Aceasta inseamna ca reparatiile costisitoare pot fi reduse semnificativ;

4.       Polish auto – zgarieturile sunt vizibile chiar si dupa ce ti-ai lustruit masina? Aplicarea unui polish profesional te poate scapa de aceste neajunsuri. Pentru a reda luciul stralucitor vopselei, efectueaza un proces complet de polish anual autoturismului si te vei bucura de o culoare sclipitoare multi ani la rand.

In concluzie, ingrijirea masinii la exterior este necesara pentru a pastra sanatatea si aspectul vopselei. De la modul in care alegi spalatoria auto, pana la locurile unde parchezi masina, dar si produsele pe care le folosesti pentru intretinere si polish, toate acestea sunt aspecte ce merita luate in calcul atunci cand iti doresti pastrarea unei culori vii si stralucitoare pentru bijuteria ta din parcare.

Sursa foto: shutterstock.com

(Visited 17.058 times, 1 visits today)